Väri-ideoita keittiön suunnitteluun

Maailmalla näkee toinen toistaan kiinnostavampia väriyhdistelmiä ja luovia ratkaisuja keittiöissä. Kuinka luoda vaihtoehtojen paljoudessa värimaailma, joka on samalla ajaton mutta persoonallinen?

Kotoilu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kodin keittiön merkityksen kasvaessa sille asetetaan vaatimuksia, jotka näkyvät myös värivalinnoissa. Hyvä keittiö täyttää omistajan esteettiset mieltymykset, toimivuutta unohtamatta.

Kotikeittiö ajaa monelle myös ravintolan, kahvilan, toimiston ja rauhoittumistilan virkaa, joten siltä kaivataan persoonallisuutta ja arjen luksusta. Valkoisen, beigen ja harmaan sävyt toimivat varmoina valintoina monikäyttöisessä tilassa, ja esimerkiksi beigen ja harmaan sekoitus greige jatkaa kestosuosikkina.

Valkoinen kukka marmori pinnan päällä

Vaikka luonnolliset, vaaleat sävyt jatkavat suosiotaan, persoonalliset värit näkyvät myös modernissa keittiön sisustuksessa. Vihreän eri sävyjä näkyy keittiöissä pehmeiden luonnonvärien rinnalla. Vihreän sanotaan toimivan rauhoittavana ja maadoittavana värinä. Pehmeisiin vihreän ja luonnon eri sävyihin parhaana väriparina toimivat metallinhohtoiset vetimet ja yksityiskohdat.

Pohdi hetki omaa värimaailmaasi ja mieltymyksiäsi. Missä väreissä tunnet olosi kotoisaksi ja mitkä värit ilahduttavat? Trendiväreistä voi poimia piristystä ja aikaa kestävä keittiö syntyy omia mieltymyksiä ja tarpeita kuunnellen. Kotikeittiössä saa näkyä persoona ja ajattomaksi suunniteltuakin keittiötä voi piristää väreillä ja yksityiskohdilla.

Kannattaa miettiä myös omia ruuanlaittotottumuksia: oletko siisti nautiskelija vai boheemi kokeilija? Keittiön tasoilla on vaikutusta niin keittiön sisustukseen kuin käytännöllisyyteen. Tammikeittiössä pinnat ovat lämpimiä ja eläväisiä. Vaaleat ja luonnolliset tasovärit ovat armeliaampia kokeilevassa keittiössä, mustassa tasossa roiskeet saattavat erottua helpommin. 

Suomessa valmistetuissa Arkkenin keittiöissä on ainutlaatuiset räätälöintimahdollisuudet. Voimme toimittaa keittiösi missä vaan toivomassasi värisävyssä. Arkkenin ainutlaatuinen puuterimattakäsittely antaa maalatuille pinnoille lähes laminaatin veroisen iskunkestävyyden ja hylkii sormenjälkiä.

Kiiltäviä keittiön kalusteita

Viisi vinkkiä värien käyttöön

1. Suosi murrettuja sävyjä

Keittiön kaapeissa on paljon pinta-alaa. Räväkät värit hallitsevat helposti tilaa, ja kyllästyminen saattaa yllättää nopeasti. Jos rakastat kirkkaita värejä, tuo ne keittiöösi pienissä yksityiskohdissa, tai persoonallisissa ratkaisuissa, joita voit vaivattomasti vaihdella tai muuttaa.

2. Käytä useampaa väriä näin

Jos olet valinnut vastavärit, käytä tummaa väriä alakaapeissa ja vaaleaa väriä seinäkaapeissa, muuten syntyy epätasapainoinen vaikutelma. Lähivärit ovat yhtä tummia, joten ne ovat vapaasti yhdisteltävissä. Puupinnan ja värin yhdistäminen on helpompaa kuin kahden värin yhdistäminen. Ole kuitenkin tarkkana jos muualla tilassa on käytetty paljon puuta, jottei yleisilmeestä tule tunkkainen.

3. Muista kiiltoasteen vaikutus‍

Väri näyttää usein täysin erilaiselta riippuen sen kiiltävyydestä. Tarkastele aina väriä valitsemassasi kiiltoasteessa. Kiiltoaste vaikuttaa myös keittiön yleistunnelmaan ja tyyliin. Arkkenin pintakäsittelyvalikoima on hyvin laaja aina täysmatasta puuteripinnasta puleerattuun korkeakiiltoon. Jos keittiöön haluaa tuoda eri kiiltoasteita, paras tulos syntyy yhdistämällä kiiltävä maalattu ovi mattapintaiseen puuviiluun.

4. Luo kontrasteja‍

Jos haaveilet yksivärisestä keittiöstä, muista että väri ei näytä samalta kaikissa materiaaleissa. Vertaa keittiösi materiaalimalleja toisiinsa. Vaikuttaako kokonaisuus yksivärisenä kirjavalta tai tylsältä? Pohdi kontrastin lisäämistä erivärisen altaan, hanan tai vetimen avulla.

5. Testaa väri aina paikan päällä

Värimalli tulee aina nähdä tilassa, johon väri tulee. Väri pääsee oikeuksiinsa vasta hyvässä valossa. Jos joudut valitsemaan värin ennen kuin lopullinen valaistus on paikoillaan tilassa, pyri lavastamaan valaistusolosuhteet.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä