Suunnittelijan vinkit koko kodin kiintokalusteiden suunnitteluun

Me Arkkenilla näemme kodin kauniina, yhtenäisenä kokonaisuutena, jonka sielu syntyy harkituista ja toisiinsa saumattomasti liittyvistä kiintokalusteista.

Haastattelimme Arkkenin suunnittelijaa, Hanna Kivisaarta, saadaksemme arvokkaita vinkkejä koko kodin kiintokalusteiden suunnitteluun. Hanna jakaa ajatuksiaan siitä, miten luoda koti, joka ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuu ja toimii arjessa.

Kertoisitko vähän itsestäsi suunnittelijana!

“Olen sisustussuunnittelija, joka uskoo siihen, että kauneus syntyy arjen sujuvuudesta. Suunnittelijana olen käytännönläheinen esteetikko – tykkään yhdistää selkeitä linjoja, harkittuja yksityiskohtia ja rauhallista värimaailmaa, jossa silmä ja mieli lepäävät. Erityisen paljon nautin kiintokalustesuunnittelusta, koska sen kautta voi vaikuttaa siihen, miltä koti tuntuu ja miten se toimii. Jokaisella ratkaisulla on tarkoitus, mutta mukana saa olla myös pieniä arjen ylellisyyksiä – esimerkiksi täydellisesti mitoitettu aamiaiskaappi tai kalusteisiin piilotettu työpiste. Työskentelyssäni tärkeintä on kuunnella, oivaltaa ja löytää asiakkaalle sopivat, ajattomat ratkaisut, jotka tekevät kodista juuri hänen näköisensä.”

Mitä "koko kodin kiintokalusteet" tarkoittaa sinulle käytännössä, ja mitä lisäarvoa se tuo asiakkaalle verrattuna yksittäisiin kiintokalustehankintoihin?

“Koko kodin kiintokalusteratkaisu tarkoittaa minulle sitä, että kalusteet suunnitellaan alusta asti kokonaisuutena, jossa jokainen tila — keittiö, kylpyhuone, vaatehuone, kodinhoitotila ja muut — puhuvat samaa kieltä. Tavoitteena on luoda ratkaisuja, jotka helpottavat ja sujuvoittavat arkea, hyödyntävät harmonisia ja aikaa kestäviä materiaaleja sekä istuvat saumattomasti kodin arkkitehtuuriin ja sisustukseen. Kun suunnittelu tehdään yhtenäisesti, lopputulos on visuaalisesti eheä, käytännöllinen ja ajaton.”

Miten teidän suunnitteluprosessinne etenee, kun asiakas haluaa koko kodin kiintokalusteet? Miten varmistat sujuvan ja asiakaslähtöisen kokemuksen?

“Suunnitteluprosessi alkaa asiakkaan toiveiden, elämäntilanteen ja arjen rytmin ymmärtämisellä sekä kodin arkkitehtuurin ja tilojen erityispiirteiden kartoittamisella. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka tukevat arkea ja tilojen luontevaa käyttöä. Suunnittelu etenee tilakohtaisesti luonnosten ja materiaalivalintojen kautta. Hyödynnän 3D-mallinnuksia ja materiaalien mallipaloja – ja mikä tärkeintä, suunnitelma syntyy aina yhdessä asiakkaan kanssa.”

Miten kiintokalusteet voidaan saada sulautumaan saumattomasti kodin muuhun sisustukseen ja rakennuksen arkkitehtuuriin?

“Saumaton lopputulos syntyy, kun kiintokalusteet suunnitellaan osaksi kodin kokonaisuutta – ei irrallisiksi elementeiksi. Tärkeää on huomioida kodin arkkitehtuuri, mittasuhteet ja materiaalimaailma, jotta kalusteet istuvat tilaan luontevasti ja tukevat sen tyyliä ja tunnelmaa. Esimerkiksi moderniin uudiskivitaloon ei sovi sama kalustemaailma kuin 1900-luvun alun jugendtaloon. Kalusteiden muotokieli, rytmitys, syvyydet ja pintamateriaalit vaikuttavat siihen, miten hyvin ne sulautuvat tilaan – tai toisaalta rytmittävät sitä hienovaraisesti. Yhtä tärkeää on huomioida myös asiakkaan oma tyyli ja toiveet, jotta sisustus ei ainoastaan istu taloon vaan myös heijastaa kodissa asuvien persoonallisuutta. Hyvin suunniteltu kokonaisuus on visuaalisesti rauhallinen, aikaa kestävä ja aidosti omannäköinen.”

Miten varmistat, että lopputulos on paitsi kaunis myös juuri asiakkaan elämäntapaan sopiva ja arjen sujuvuutta parantava? Olisiko sinulla esimerkkejä tekemistäsi räätälöidyistä ratkaisuista kohteissa?

“Lopputuloksen täytyy olla kaunis, mutta ennen kaikkea sen pitää tukea asiakkaan arkea. Käyn suunnittelussa asiakkaan kanssa läpi aivan perus arjen rutiineja, kuten missä puretaan kauppakassit, miten vaatehuolto toimii, tarvitaanko lisätyöpisteitä tai paikkaa laitteiden lataukselle. Kun ymmärrän asiakkaan tavat ja toiveet, syntyy ratkaisuja, jotka todella helpottavat arkea.

Eräässä kohteessa asiakkaalla oli iso kokoelma keittokirjoja, joita haluttiin säilyttää käden ulottuvilla mutta näkymättömissä. Suunnittelin keittiöön kalusteisiin integroidun, ulosvedettävän kirjahyllyn, jolloin kirjat olivat helposti käytettävissä mutta eivät hallinneet tilaa visuaalisesti. Tällaiset pienet oivallukset tekevät arjesta sujuvampaa ja vastaavat asiakkaideni yksilöllisiä tarpeita.”

Tärkeää on huomioida kodin arkkitehtuuri, mittasuhteet ja materiaalimaailma, jotta kalusteet istuvat tilaan luontevasti ja tukevat sen tyyliä ja tunnelmaa.

Materiaalit, design ja trendit

Mitä materiaaleja suosittelet kiintokalusteisiin ja miksi? Miten materiaalit valitaan tukemaan sekä estetiikkaa että kestävyyttä?

“Suosittelen kiintokalusteisiin materiaaleja, jotka kestävät aikaa sekä käytössä että visuaalisesti. Pinnan tulee olla laadukas, helppohoitoinen ja istua saumattomasti osaksi kodin kokonaisilmettä. Materiaalivalinnat tehdään aina tilan ja asiakkaan elämäntavan lisäksi myös hänen tyylinsä ja mieltymystensä pohjalta. On tärkeää, että kodin pintamateriaalit tuntuvat omilta ja tukevat kokonaisuutta – olivat ne sitten pelkistetyn modernit, luonnonläheiset tai klassisemmat. Suosin kokonaisuuksia, jotka ovat harmonisia, ajattomia ja mukautuvat tyylikkäästi elämän muutoksiin.”

On tärkeää, että kodin pintamateriaalit tuntuvat omilta ja tukevat kokonaisuutta – olivat ne sitten pelkistetyn modernit, luonnonläheiset tai klassisemmat.

Miten nykyajan sisustustrendit, kuten kalustemaisuus ja saumaton integraatio, näkyy toteutuksissasi?

“Kalustemaisuus ja saumaton ilme näkyvät vahvasti nykykodeissa ja asiakkaiden toiveissa: Keittiöt eivät enää näytä pelkästään keittiöiltä, vaan ne sulautuvat olohuoneeseen tai ruokailutiloihin vetimettömien ovien, yhtenäisten materiaalien ja piilotettujen koneiden ansiosta. Kodinhoitotila voi olla osa keittiötä tai kylpyhuonetta, työpiste avautua kaapin sisältä tai keittiössä aamiaistarvikkeet sekä pienkodinkoneet löytyä yhdestä siististä kaapista. Suunnittelussa pyritään siihen, että tila ei vain näytä hyvältä vaan myös elää arjen mukana. Tämäntyyppiset ratkaisut tuovat arkeen sekä käytännöllisyyttä että pientä arjenluksuksen tunnetta.”

Miten kiintokalusteilla voidaan luoda yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus kodin eri tiloihin, kuten keittiöön, olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen?

“Valitsemalla yhtenäisen materiaalimaailman ja toistamalla samoja linjoja ja yksityiskohtia eri tiloissa. Esimerkiksi sama sävyinen ovimalli voi toistua keittiössä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa, mutta tilan käyttötarpeiden mukaan muunneltuna. Näin syntyy harmoninen, mutta toiminnallisesti räätälöity koti.”

Laatu, kestävyys ja arvo

Miten Arkkenin lupaus laadusta ja designista näkyy käytännössä? Mitä se tarkoittaa kiintokalusteiden kestävyyden ja arvon kannalta?

“Se näkyy kaikessa — materiaaleista suunnittelutyöhön ja viimeistelyyn. Valmistamme kaikki kalusteet omalla tehtaallamme alusta loppuun saakka, niin meidän ei tarvitse tehdä kompromisseja viimeistelyssä tai mitoituksissa. Jokainen kaluste valmistetaan ja asennetaan ammattitaidolla niin, että se kestää katseen ja käytön vuodesta toiseen.”

Mitä vinkkejä antaisit asiakkaalle, joka harkitsee koko kodin kiintokalusteratkaisua, mutta on epävarma hyödystä tai investoinnista?

“Koko kodin kiintokalusteratkaisu voi tuntua suurelta investoinnilta, mutta se kannattaa nähdä pitkän tähtäimen valintana. Hyvin suunniteltu ja laadukkaasti toteutettu kokonaisuus parantaa arkea joka päivä – tilat toimivat sujuvammin, säilytysratkaisut vastaavat juuri omaa tarvetta ja koti tuntuu viimeistellyltä.

Kun kalusteet tehdään kerralla kunnolla, vältetään hätäisiä väliaikaisratkaisuja, jotka eivät usein kestä aikaa eivätkä käyttöä. Samalla päätöksillä on myös ekologinen merkitys: ajattomat ja kestävät valinnat vähentävät tarvetta uusimiselle ja tukevat pitkäikäistä asumista. Kustannukset ovat usein paremmin hallittavissa, kun kokonaisuus suunnitellaan ja kilpailutetaan yhdellä kertaa, eikä ratkaisuja tarvitse tehdä kiireessä tai palasina.”

Toteutetaanko sinunkin kotiisi yhtenäisen ja toimivan kokonaisuuden räätälöityjen kiintokalusteiden avulla? Varaa maksuton aika suunnittelijallemme

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä