Kesäinen keittiösuunnittelu: Lapsiperheen kesämökistä eläkeajan unelmakodiksi  

Muodonmuutos lapsiperheen rakkaasta kesämökistä vakituiseksi asunnoksi ja eläkepäivien keitaaksi. Talon arkkitehtuuri ja erikoiset suunnitteluratkaisut tekevät kodista ainutlaatuisen ja toimivan paikan asua.

Tontti valittiin 40 vuotta sitten, ja se sijaitsee niemen kärjessä Enäjärvellä. Paikka on ollut tärkeä ja se haluttiinkin ottaa ympärivuotiseen käyttöön, eräänlaiseksi eläkeajan paratiisiksi. Muutto uuteen taloon tapahtui Tammisalosta, ja asukkaan mukana uuteen kotiin siirtyi sisustus vanhasta kodista. Talon arkkitehtinä toimi Petri Viita, joka suunnitteli myös perheen Tammisalon kodin.

Luonnonmateriaaleista moderniin 70-luvun tyyliin: Talon sisustuksen erikoisuudet

Talon hiomiseen meni noin kaksi vuotta, ja suunnittelutyö tehtiin suurella pieteetillä. Muotokielessä näkyy vahvasti 70-luvun tyyli, johon vaikutteita on saatu muun muassa arkkitehti Alvar Aallon, muotoilija Yrjö Kukkapuron ja huutokaupoista hankittujen esineiden kautta. Alun perin talon piti olla hirsitalo, mutta hirsitoimitusten pitkät odotusajat saivat omistajat valitsemaan toisenlaisen ratkaisun.

Tuttu interiööri uudessa ympäristössä: Kesämökistä vakituiseksi asunnoksi

Talon arkkitehtuurissa korostuu ekologisuus ja hengittävyys. Suuret ikkunat avaavat maiseman järven selälle. Kesäkoti, jonka tilalle uusi talo rakentui, oli suljettu maalaistalotyyppinen rakennus. Uudesta haluttiin modernimpi avoin rakennus, joka sopii hyvin 70-luvun henkeen. Materiaalivalinnoissa lähtökohtana oli käyttää perusmateriaaleja, kuten tiiltä lattioissa espanjalaistyyppisen terrakotan muodossa, sekä muita luonnonmateriaaleja. Käsityön leima näkyy vahvasti talon puupaneeleissa, rimakatoissa ja tammisissa pinnoissa. Järvelle päin avautuu terassi ja isot ikkunat.

Talon muotoilu on monimuotoinen ja se sulautuu kauniisti niemen kärkeen. Maisema avautuu järvelle suurista ikkunoista ja melkein voi ajatella istuvansa laivan kannella mielenkiintoista maisemaa katsellessa.

Valoa ja näkymiä: Kauneus ja toiminnallisuus kohtaavat talon suunnittelussa

Talon sisätiloissa näkyy tarkka harkinta, suunnittelu ja käsityön jälki. Väliseinät on toteutettu käsityönä tehdystä tiilestä, joka on kevyesti slammattu. Takka on Aaltohenkinen ja se on toteutettu muurarin ja asukkaan yhteistyönä. Taloon sisääntulo tapahtuu avaran aulatilan kautta, joka toimii samalla viherhuoneena, josta avautuu näkymä lasikatolla ja lasiseinillä järvelle. Aulatilasta pääsee keittiöön, olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin.

Keittiö-ruoka-olohuonetila on avara ja korkeimmillaan neljä metriä. Keittiö muodostaa oman tilansa, joka on erotettu oleskelutilasta matalalla tiiliseinällä, niin että yhteys oleskelu- ja ruokailutilaan säilyy mutta kokkauksen jäljet eivät näy oleskelutilaan. Keittiössä on riittävästi tilaa ruuanlaittoon niin että useampikin voi osallistua puuhailuun. Ruuanlaitto on ollut tärkeässä roolissa läpi elämän ja yhteiset ruokailuhetket ovat toimineet isossa perheessä yhdistävänä liimana. Keittiön suunnittelussa lähtökohtana oli luoda toimiva ja viihtyisä tila, jossa on riittävästi puuhailu, taso- ja säilytystilaa. Avoimet hyllyt helpottavat toimintaa ja luovat samalla tunnelmaa. Keittiössä on kauniit tammiviilukaapit ja marmoritasot.

Vesikalusteet ovat messinkisiä, mikä luo aidon näköistä ja yhteensointuvaa ilmettä tammipintojen kanssa. Valaistuksessa on hyödynnetty sekä Aallon suunnittelemia valaisimia että ledivaloja hyllyissä. Valo on tärkeä elementti koko talossa, ja se tulvii sisään läpi päivän.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä