Ideoita käytännöllisen keittiön suunnitteluun

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä huoneista ja se vaikuttaa myös talon arvoon huomattavasti. Keittiö kuuluu niihin kohteisiin, joiden toiminnallisuuksien suunnitteluun kannattaa aidosti paneutua. Tutustu toimivuutta parantaviin keittiöideoihin.

Käytännöllinen keittiö syntyy huolellisella suunnittelulla

Vaikka keittiöremontti ei olisi juuri nyt ajankohtainen, voi vanhankin keittiön toiminnallisuutta ja ulkonäköä parantaa pienillä ratkaisuilla. Esimerkiksi työtasojen vaihtaminen tai ovien maalaus voi tuoda uutta ilmettä keittiöön pienelläkin budjetilla. Tämä on myös koko keittiön uusimista ekologisempi vaihtoehto. 

Suunnittelussa tulee aina lähteä omista tarpeista, ei siitä, mikä on milloinkin trendikästä. Ihmisten tarpeet ovat hyvin erilaisia, myös keittiöiden muodot ja käytettävissä olevat neliöt vaihtelevat suuresti. Kannattaa suunnitella toimintoja ammattilaisen kanssa ja napata mukaan liikkeeseen vaikkapa muutama inspiraatiokuva.

‍Kaikki haaveilevat käytännöllisestä keittiöstä, jossa toiminnot ovat omalle kotitaloudelle sopivia. Koska keittiöremonttia tehdään harvoin, yleensä noin 10–20 vuoden välein, on tärkeää, että keittiö on hyvin suunniteltu alusta lähtien. 

Keittiön suunnittelu on asia, johon on hyvä käyttää paljon aikaa, sillä virheitä on kallista korjata jälkikäteen. Vääräntyyppiset toiminallisuudet hankaloittavat jokapäiväistä elämää ja vievät ruuanlaitosta ilon. Suunnittelussa on hyödyllistä turvautua myös ammattilaisen vinkkeihin. Hyvin tehty keittiösuunnittelu takaa, että ruoanlaitto on vaivatonta ja säilytystilaa on sopivasti. 

On hyvä muistaa, että vaikka keittiötrendit muuttuvat usein, ei näihin aina kannata lähteä mukaan. Seinähyllykeittiö, saareke vai yläkaapiton keittiö? Valinta riippuu siitä, minkälaisia toiminallisuuksia arvostat.

Pehmeästi valaistu valkoinen keittiö

Mieti tasot, altaat ja hanat tarpeen mukaan

Keittiön tasot sekä niihin asennettavat hanat ja altaat ovat jatkuvassa käytössä, joten niiden mittoja ja materiaaleja kannattaa suunnitella tarkasti. Altaissa teräsallas on huoltovapaa ja perinteinen vaihtoehto, mutta suosittuja ovat nykyään myös komposiitista valmistetut altaat, joita saa esimerkiksi mustina tai valkoisina. Altaan koko kannattaa suunnitella huolellisesti. Pohdi tarvitsetko 2 allasta, vai olisiko yksi suurempi allas käytännöllisempi? 

Työtason materiaalin valinta vaikuttaa huomattavasti paitsi käytännöllisyyteen, myös budjettiin. Kivitaso tai ylellinen marmori on tyylikäs, mutta huomattavan kallis vaihtoehto verrattuna esimerkiksi laminaattitasoon. Luonnollinen puutaso on monen mieleen, mutta puutaso vaatii aina myös huoltoa, kuten öljyämistä. Puutaso myös imee itseensä helposti väriä. Nykyään on myös saatavilla ympäristöystävällisiä komposiittitasoja.

Säilytystilaa tulee olla riittävästi‍

Keittiön säilytystila muodostuu yleensä tasoista, kaapeista ja hyllyistä. Näistä kaapit ovat erinomaisia asioiden piilottamiseen ja valolta ja pölyltä suojaamiseen. Monen lapsiperheen pelastus on myös trendikäs aamiaiskaappi. Keittiön avohylly jakaa mielipiteitä, sillä se likaantuu helposti ja avohylly pitää olla järjestyksessä koko ajan. Toisaalta hylly voi lisätä keittiön kotoisuutta, sillä sille voi asettaa esimerkiksi usein tarvittavia raaka-aineita tai lempiastioita. 

Keittiötason siistinä pitämistä helpottaa, jos sille ei ole kertynyt kovin paljon tavaraa tai kodinkoneita. Kannattaa arvioida realistisesti, kuinka paljon kaappitilaa omassa keittiössä on hyvä olla ja miten haluaa sijoittaa esimerkiksi pienkoneet. Lisäksi on hyvä suunnitella etukäteen, toimivatko omassa taloudessa paremmin vetolaatikot vai perinteiset kaapit.

Pistorasioiden paikat kannattaa miettiä huolella

Sähkötyöt muodostavat usein merkittävän osan keittiöremontin budjetista. Keittiön pistorasiat ovat asia, josta ei kannata pihistellä, sillä ne vaikuttavat keittiön käytettävyyteen ja muiden toimintojen kuten pienten kodinkoneiden käyttöön todella paljon. Pistorasioita tulee paitsi olla riittävästi, myös niiden sijainti kannattaa miettiä huolella. Pistorasioissa on myös nykyään paljon valinnanvaraa ja tarjolla on esimerkiksi työtasoon tai saarekkeeseen upotettavia vaihtoehtoja, jotka saa pois näkyvistä, kun saareketta ei käytä. 

Pistorasioiden valikoima ja värimaailma on nykyään todella monipuolinen. Pistorasioiden lisääminen jälkikäteen on usein hankalaa ja se voi vaatia suuriakin purkutöitä. Asentaminen on lisäksi aina sähköalan ammattilaisen työtä.

Pehmeästi valaistu vaaleanruskea keittiö

Yläkaapiton keittiö tuo tilan tuntua

‍Helppo tapa lisätä valoa ja avaruuden tuntua keittiöön on valita yläkaapiton keittiö. Kaappien tilalle voi halutessaan asentaa esimerkiksi ilmavia avohyllyjä, joita joutuu tosin pyyhkimään aika-ajoin. Yläkaapiton keittiö on suosittu valinta nykyään, mutta sen varjopuolena on yleensä säilytystilojen pienentyminen. Erityisesti suuremmassa perheessä kannattaa miettiä, mahtuvatko kaikki keittiön tarvikkeet varmasti alakaappeihin tai hyllyille, ettei työtasoille pääse kertymään tavaraa. 

Keittiön yläkaappi voidaan myös valita matalampana versiona tai jättää sokkeli pois, mikä lisää valon määrää, mutta säilyttää tilaa. Koska valaistus integroidaan yleensä yläkaappeihin, on yläkaapittomassa keittiössä mietittävä muunlaisia valaistusratkaisuja, jotta kohdevalaistus työskennellessä on riittävä. Yläkaapiton keittiö sopii yleensä parhaiten hieman suurempiin keittiöihin.

Saarekkeella lisätilaa

‍Avokeittiöiden yleistymisen myötä eräs halutuimmista ominaisuuksista on leveä keittiön saareke, joka mahdollistaa suuremmankin joukon kokoontumisen ruoanlaiton ääreen. Avoin näkymä mahdollistaa myös esimerkiksi lasten valvomisen. Hyvä vinkki on upottaa saarekkeeseen säilytystilaa, jolloin voi olla helpompi luopua vaikkapa yläkaapeista. 

Pistorasioita kannattaa asentaa saarekkeeseen, jotta kodinkoneiden käyttö onnistuu. Saareketta harkitessa kannattaa huomioida tilan koko, sillä saareke vie paljon tilaa ja voi myös haitata keittiön käytännöllisyyttä, jos tila muuttuu liian ahtaaksi. Saareke on myös melko kallis hankinta, sillä se vaatii työtason päälle. Toisaalta saarekkeen ääressä voi ruokailla, jolloin tarve erilliselle ruokapöydälle saattaa jopa poistua. Saareke voi tarjota myös lisätilaa vieraiden kestitsemiseen.

Apupöytä helpottaa arjessa

Jos keittiössä ei ole tilaa erilliselle saarekkeelle ja kokonaista remonttia ei halua juuri nyt tehdä, voi edullinen apupöytä helpottaa arkea huomattavasti. Kätevintä on valita pyörillä liikkuva malli, jota voi siirtää tarpeen mukaan. 

Siinä, missä pienemmät apupöydät tarjoavat lähinnä säilytystilaa, voi suurempaa apupöytää käyttää esimerkiksi baaritiskinä tai tuoda lisää istumapaikkoja vieraille asettamalla pöydän ääreen baarijakkarat. Apupöydän voi myös siirtää varastoon tai muuhun tilaa, jos sille ei ole jatkuvaa käyttöä. Toiset asettavat apupöydän saarekkeen yhteyteen, jos saarekkeessa itsessään ei ole hyllyjä tai kaappeja.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä