Ei pelkkää pintaa: Valitse kiiltoaste huolella

Väri on usein ensimmäisenä mielessä kun keittiön ulkonäköä lähdetään suunnittelemaan. Mutta kiiltoaste ei ole pelkkää pintaa, joten valitse myös se huolella.

Kiiltoaste vaikuttaa väriin, keittiön tyyliin ja ovien heijastavuuteen. Väri voi näyttää täysin erilaiselta riippuen siitä onko pinta matta vai kiiltävä. Kiiltoaste ilmoitetaan prosenteissa skaalalla 0-100. Teoriassa kiiltoaste 100% on kuin peili joka heijastaa virheettömästi esineen. Pinta jonka kiiltoaste on 0% on taas niin matta että sen muotoa on vaikea hahmottaa. Kiiltoasteikon ääripäihin voi tutustua m m taiteilija Anish Kapoorin töissä.

Valkoinen minimalistinen keittiö
Kuva: Urban

Kiiltoasteet

Kun vertailee eri keittiövalmistajien maalattuja ovia, kannatta selvittää nimenomaan kiiltoaste, koska ilmaisut kuten ”täysmatta” ja ”korkeakiiltoinen” voivat tarkoittaa eri valmistajilla eri kiiltoastetta. Kiiltoasteita ei voi vertailla kuvien perusteella, vaan kuten väriä, kiiltoastetta on arvioitava maalatulla mallipalalla, pystysuunnassa ja mielellään kohteessa. Vasta silloin näkee miten ja mitä pinta heijastaa, ja miltä väri näyttää eri kiiltoasteissa.

Etenkin tummat värit näyttävät usein tummemmilta kiiltävänä, ja vaikutelma vaihtelee katselukulman mukaan. Matan pinnan ilme ei  vaihtele niin paljon katselukulmasta riippuen, ja matat pinnat vaikuttavat yleensä vaaleammilta kuin kiiltävät.

Lähikuva keittiön altaan kulmasta
Maalattu ovi sävyssä Beige, kiiltoaste 10%. Kuva: Urban

Kiiltoaste 25% eli ns. puolihimmeä, oli pitkään monen keittiövalmistajan standardi Suomessa. Tämän pinnan suosio on ollut laskussa viime vuosina kun mielenkiinto on suuntautunut kohti selkeästi matempaa ilmettä keittiössä.

Kiiltoaste 10% on yksi Arkkenin myydyimmistä pinnoista. Tässä kiiltoasteessa ovi on matta ja sileä, mutta aavistuksenomaisella hohteella ja heijastavuudella. Kitzen Struktuuripinta, jonka kiiltoaste on noin 6%, sisältää pientä raetta, jolloin ilme on vielä hiukan matempi ja pinta tuntuu rosoiselta.

Kiiltoaste 2%, Puuterimatta on lähes täysmatta, sileä pinta. Puuterimatta sekä näyttää että tuntuu samettisen pehmeältä, ja moni väri saa siinä aivan uudenlaisen syvyyden. Arkkenin väreistä Ruusu, Kadetinsininen ja Tiili ovat kuin tehtyjä puuterimattaa pintaa varten. Puuterimatta eroaa muista pinnoista myös siinä että se hylkii sormenjälkiä lähes täydellisesti. Puuterimatan pinnan voi myös valita viiluoviin.

Eteinen jossa on kiiltävät kaapit
Maalatut ovet sävyssä Puhtaanvalkoinen, kiiltoaste 80%. Kuva Krista Keltanen.

Kiiltoasteet 80% ja 97% ovat heijastavuudeltaan ainutlaatuisia, erittäin kiiltäviä pintoja, joista jälkimmäinen tuo mieleen flyygelin upean kannen. Korkeakiiltoiset ovet ampaisivat suosioon parikymmentä vuotta sitten. Tänä päivänä ne ovat hyvä lisä suunnittelijan työkalupakissa mattapintojen rinnalla. Yhdistämällä kiiltävää ja mattaa suunnittelijaa voi luoda arvokkaan oloisia kokonaisuuksia, joissa kumminkin on aavistus pehmeyttä. Hyvä esimerkki tästä tyylistä on keittiö, jonka alakaapit ovat mattapintaista viilua, ja jonka seinäkaapeissa on kiiltävät maalatut ovet.

Maalatun oven valmistus  

Maalatun oven kestävyyteen vaikuttaa käytetty maali ja reunan nauhoitus. Teolliseen tuotantoon helpoin maali on vesiohenteinen katalyyttimaali. Arkken on päätynyt käyttämään korkealaatuisa uretaanipohjaisia maaleja, jota ovat hieman kalliimpia ja vaativat huolellista käsityötä. Niillä lopputulos on kuitenkin huomattavasti kestävämpi. Arkkenin ovissa on maalikerroksien alla piilossa iskunkestävyyttä parantava ABS-reunanauhoitus.

Hyvin matat ja hyvin kiiltävät maalatut ovet on vaikeampi valmistaa. Siksi moni keittiömerkki ei tarjoa näitä vaihtoehtoja maalatuissa ovissa lainkaan, vaan tarjoaa niiden sijasta laminaattiovia ja kalvo-ovia. Laminaattioven erottaa maalatusta sen näkyvä ja tuntuva reunanauhoituksen sauma. Laminaattiovissa on rajallinen värivalikoima, kun taas maalatun oven värin voi valita äärettömästä väriavaruudesta. Kiiltävien kalvo-ovien haasteeksi muodostuu niiden lyhyt elinkaari, ohut kalvo pinnassa lähtee helposti repsottamaan, eikä sitä pysty korjaamaan.

Valkoinen keittiö jonka kalusteet ovat mustat
Kuva: Urban

Pintojen testaus

Arkken on testannut oviensa pintakäsittelyt SFS ry:n normien mukaisesti LAB university of applied sciences -ammattikorkeakoulun testilaboratoriossa Lahdessa keväällä 2020.

Testatut maalatut ja viilutetut ovet olivat ykkösluokkaa veden, rasvan ja puhdistusaineiden kestävyydessä. Puuterimatta antaa lisäksi maalatuille pinnoille laminaatin veroisen iskunkestävyyden, eikä naarmuunnu helposti.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä