Sisäänrakennettua vastuullisuutta keittiöön ja kiintokalusteisiin: Arkkenin kestävän kehityksen malli

Vastuullisuus on rakennettu Arkkenin ytimeen. Jokaiseen keittiön kaappiin, vetimeen ja puun syyhyn. Me näemme vastuullisuuden neljän ulottuvuuden kautta ja loimme Arkkenin kestävän kehityksen mallin tukemaan toimintamme kehittämistä.

Vastuullisuus keskeisenä osana keittiösuunnittelua ja yrityskulttuuria

Luomme Arkkenilla elämäniloa kauneudella, jolla on järki. Vastuullisuus oli yksi yrityksemme perustajien keskeisimmistä syistä lähteä kehittämään alalle yritystä, jonka toimintaan ja tuotteisiin vastuullisuus rakentuu jo lähtöasetelmaltaan aidosti. Näin näemme vastuullisuuden muutenkin: aitona ja yksinkertaisena osana yrityskulttuuriamme.

Valmistamme ja myymme vuosittain satoihin asuntoihin kiintokalusteita keittiöihin, eteisiin, vaatehuoneisiin ja kylpyhuoneisiin. Niissä jokainen asiakkaamme rakentaa omanlaisensa arjen ja muistot niiden ympärillä. Olemme onnistuneet, jos asiakkaamme ja häntä seuraava asukas kokee kalusteemme oman elämänsä ja asunnon arvoiseksi, jolloin se päivitettynä säilyy ja kestää aikaa. Vastuullisuusajattelussamme on sijaa myös kauneudelle. Taitava pieteetillä tehty suunnittelu on keskeinen toimintamme kulmakivi. Toimivuus, tilan arkkitehtuuriin sopivuus ja kauneus luovat halun pitää huolta, säilyttää.

Tuotteemme kestävät eliniän. Valmistamme ne Suomessa Salossa omalla tehtaallamme käyttämällä paikallisia tavarantoimittajia. Mittatilaustuotteet tehdään aina tarpeeseen, jolloin varastointia ei tarvita eikä hävikkiä juurikaan synny.

Yksi kolmesta strategisesta tavoitteestamme on olla alan kestävin toimija vuonna 2027.

Kestävän kehityksen malli tukemaan toimintamme kehittämistä

Me Arkkenilla, näemme vastuullisuuden neljän ulottuvuuden kautta. Olemme luoneet siitä Arkkenin kestävän kehityksen mallin oman ja kumppaniemme toiminnan kehittämistä ja asiakkaan valintaa helpottaaksemme. Malli muodostaa rangan polulle, jonka olemme aloittaneet yrityksen perustaessamme ja jolle olemme luoneet askelmerkit vuoteen 2027.

1. Vastuullinen tuote kestää elämää

Maailmassa ei ole tilaa kestämättömille tai päivityskelvottomille keittiöille. Kestävyys tarkoittaa ennen kaikkea valintaa tehdä materiaaleiltaan, rakenteiltaan, pinnoiltaan ja mekanismeiltaan laadukkaita tuotteita. Runkomme ovat paksumpaa 18mm levyä ja kasataan tehtaalla. Saranoinnit ja mekanismit on valittu kestämään painoa ja käyttöä ja niillä on elinikäinen takuu. Pinnat maalataan käsin omalla tehtaallamme, jolloin esim. reunojen maalauksen kestävyyteen panostetaan erityistä huomiota.

Tuotteillamme on 10 vuoden takuu ja mekanismeilla elinikäinen. Tämä varmistaa uuden, elämänmittaisen hankinnan, luotettavuuden. Arkken luo keittiöitä, jotka maksavat itseään takaisin kestävänä investointina ja elämisen nautintona. Kaikki mallistomme tuotteet testataan huolellisesti omalla tehtaallaamme.

Kestävyyteen vaikuttaa olennaisesti myös ammattilaisen pieteetillä tilaan tekemä suunnitelma, joka istuu asiakkaan tilaan, käyttöön ja silmään sekä kestää aikaa. Koska jokainen Arkkenin keittiö on uniikki, kaikki työvaiheet vaativat puutyön ammattilaisilta tarkkuutta ja paneutumista. Kokeneet suunnittelijamme ymmärtävät asiakkaiden räätälöidyt tarpeet. Osaamme tarvittaessa tarjota asiakkaalle myös vaihtoehtoja.

2. Materiaalit ja tuotanto

Jokainen Arkkenin keittiö suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan ammattilaisten käsissä omalla Salon tehtaallamme, lähellä asiakkaitamme. Se on meille ylpeyden aihe. Suomessa valmistettu keittiö on konkreettinen teko kotimaisen työn puolesta. Kotimainen keittiö luo työtä mm. suunnittelijoille, materiaalivalmistajille ja puusepille.

Tunnemme materiaaliketjumme. Olemme kehittäneet vahvat suhteet lähitoimijoihin, jolloin levykuormat, tarvittavat maalit ja lakat sekä mekanismit saadaan tehtaalle tarpeeseen ja pystymme yhdessä toimittajiemme kanssa tunnistamaan tuotteiden alkuperän ja koostumukset. Tehtaamme energiankäyttö on vihreää ja lämmitys tapahtuu pääosin oman jämähakkeella toimivan lämpökeskuksen kautta.

Pienenä toimijana, äärimmäisen ammattimaisen henkilökunnan kanssa ja tehtaan ollessa hyvin lähellä asiakkaitamme, olemme joustavia kokeilijoita ja rohkeita suunnannäyttäjiä.

3. Best Parties are in the Kitchen

Tavoitteemme on olla reilu työnantaja ja kumppani. Teemme ja suunnittelemme tuotteemme Suomessa suomalaisittainkin tasa-arvoisessa ja nykyaikaisessa työkulttuurissa. Työturvallisuus puusepänverstailla on korkealla tasolla ja pölynpoisto ja muut pitkään työhyvinvointiin vaikuttavat seikat huomioitu.

Käytämme paljon paikallisia yhteistyökumppaneita, joilta vaadimme läpinäkyvyyttä materiaalien, toimintatapojen ja hinnoittelun suhteen. Toisaalta emme tee myöskään ketään polkevia sopimuksia.

Kotimainen tekeminen on sisäänrakennettu Arkkenin toimintaan jo lähtökohtaisesti ja olemme siitä ylpeitä. Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Arkkenille Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa valmistetusta, käsityöperinnettä kunnioittaen rakennetusta tuotteesta. Aina kun valitset Avainlipun, tiedät tukevasi suomalaista työtä. Täältä voit lukea lisää avainlipusta.

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa.

4. Huoleton käyttö

Arkkenilla koemme, että voimme moninkertaistaa vaikuttavuuden kestävän kehityksen saralla tekemällä kestävän elämäntavan toiminnot arjessa helpoiksi ja mahdollisiksi. Helppo lajittelu, ruuan ja vaatteiden säilytys sekä kodinkoneiden sähkönkulutus ovat kotitalouksissa isoja tekoja ympäristölle. Huolella mietityt, yksilölliset ratkaisut ja yksityiskohdat tekevät tämän mahdolliseksi.

Keittiössä usein myös räiskyy ja tapahtuu. Vuosien saatossa paraskin jätekaapin tai tiskikoneen ovi voi alkaa näyttää elämisen jälkiä. Arkkenilla on tallessa kaikki tehtyjen keittiöiden mittatarkat suunnitelmat ja päivitämme tehtaalla tehtyjä kiintokalusteita tarpeen ja halun mukaan, joka pidentää kestävän keittiön elinkaarta.

Kiintokalusteiden rungoissa on useimmiten kierrätettävyyden osalta haastavaa materiaalia melamiinipintaista lastulevyä. Eri materiaalien liimaamisesta toisiinsa johtuen mel-runkojen loppusijoitus on sekajäte. Arkkenilla on valittavissa vaihtoehtoisena kokopuinen runko. Tämä on kuitenkin kustannuksiltaan kolme kertaa perusrunkoa kalliimpi ja täten harvemmin käytetty ratkaisu. Tässä on yksi isoimpia ponnistuksia, jota pyrimme seuraavien vuosien aikana ratkomaan yhdessä alan toimijoiden kanssa.

Iso kestävyysteko on valita käyttöä kestävä ja läpinäkyvästi tuotettu ratkaisu, jolloin sen loppusijoitus ei tule eteen 5 tai 10 vuoden päästä vaan 20 tai 30 vuoden. Tule käymään Helsingin Fredrikinkadun myymälässä tutustumassa ratkaisuihimme tai ota yhteyttä suunnittelijamme niin kerromme lisää.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä