Näin sisustat maalaisromanttisen keittiön

Maalaisromanttinen keittiö on ajaton valinta

Koti ja keittiö ovat paikkoja, joissa vietetään paljon aikaa. Ei siis ihme, että niihin panostetaan. Maalaisromanttisessa keittiössä tunnelma syntyy kutsuvista ja luonnollisista materiaaleista, jotka kestävät aikaa. Tarkoitus ei ole ratsastaa viimeisimpien trendien aallonharjalla, vaan luoda keittiö, joka miellyttää vielä vuosienkin kuluttua. Puu, valkoisen sävyt, peilikaapit ja ristikkoikkunoilla varustetut yläkaapit ovat esimerkkejä tyypillisistä maalaisromanttisen keittiön valinnoista. Usein maalaisromanttiseen keittiöön kuuluvat myös seinähyllyt sekä tiililadotut seinät. Seinähylly keittö antaa mahdollisuuden asettaa esille lempiastioita tai vaikkapa tunnelmaa luovia viherkasveja. Maalaisromanttinen keittiö onkin ennen kaikkea kutsuva paikka, jossa voi aistia kodin lämmön.

- Luonnolliset sävyt, kuten puu ja valkoinen, ovat kestosuosikkeja
- Avohyllyt ja ristikkoikkunat korostavat maalaistunnelmaa


Luonnolliset ja rouheat tasot ja saarekkeet sopivat erinomaisesti maalaisromanttiseen tyyliin. Keittiö saareke sijoitetaan useimmiten avokeittiöön, ja se luo mukavaa ja kodikasta avaruutta tilaan. Saareke ei kuitenkaan mahdu kaikkiin pienempiin keittiöihin. Siksi pieneen tilaan parempi valinta onkin apupöytä, jonka voi siirtää tarvittaessa syrjään. Tasojen osalta maalaisromanttinen tyyli on jo pitkään nojannut luonnolliseen puuhun, erityisesti tammeen. Kivitaso keittiö on kuitenkin yhtä luonnollinen ja puutasoa helppohoitoisempi vaihtoehto, joka soveltuu myös maalaisromanttiseen keittiöön. Väreissä suositaan usein samoja sävyjä kuin puussakin eli harmaata ja ruskeaa. Sen sijaan esimerkiksi marmorinen taso on harvinaisempi valinta maalaisromanttiseen keittiöön.

Yläkaapit ja avohyllyt luovat tunnelmaa


Keittiö yläkaapit ja erilaiset avohyllyt kuuluvat yleensä maalaisromanttiseen keittiöön. Ne voi kuitenkin hyvin jättää poiskin ja luoda tunnelmaa esimerkiksi tilan avaruudella. Tällöin kannattaa kuitenkin varmistaa, että säilytystilaa jää riittävästi. Hyvä kompromissi on korvata vain osa yläkaapeista avohyllyillä. Ripustamalla tankoihin pannuja ja keittiövälineitä on helppo luoda kotoisaa, maalaisromanttista tunnelmaa. Yläkaapeissa suosittu valinta on ristikkoikkunat, jotka antavat viitteitä kaapin sisällöstä ja luovat kotoisuutta. Todellista vanhan ajan tunnelmaa saat ripustamalla hyllyille tai tankoihin kuparisia tai emalisia asioita, jotka voivat toimia myös pelkästään koristeina. Tangot ja hyllyt sopivatkin mainiosti yläkaappien oheen lisäämään persoonallisuutta.

Kun suuret valinnat on tehty, keittiö viimeistellään valaistuksella ja tekstiileillä. Matto maalaisromanttinen keittiö -ympäristöön kannattaa valita käytännönläheisyys edellä, joten maton tulee olla helppopesuinen. Hyvä materiaali on esimerkiksi muovimatto tai muu hankaamista kestävä materiaali. Toisaalta räsymatto on helppo heittää pesukoneeseen, ja se sopii paremmin maalaisromanttiseen ympäristöön. Väreissä kannattaa lähtökohtaisesti suosia muuta kuin valkoista, etenkin lapsiperheissä. Kirjavanvärinen ja epätasainen materiaali on armollisempi tahroille kuin yksivärinen ja tasainen. Valaistuksessa tulee huomioida niin yleisvalaistus kuin kohdevalaistuskin ja varmistaa, että molemmat ovat riittäviä. Riippuvalaisin keittiö on tunnelmallinen vaihtoehto, joka valaisee lähinnä suoraan alaspäin. Se sopii esimerkiksi ruokapöydän ylle.

Apupöytä sopii myös pieneen tilaan


Mikäli järjestää keittiössä juhlia tai omassa keittiössä ei ole riittävästi laskutilaa, kannattaa harkita apupöydän hankkimista. Apupöytä on useimmiten pyörillä liikuteltava taso, joka sisältää varsinaisen pöytätason lisäksi yleensä hyllyjä tai koreja, joissa voi säilöä astioita tai muita tarvikkeita. Toisin kuin saareke, apupöytä on helposti siirrettävissä paikasta toiseen ja sen voi tarvittaessa viedä muualle säilytykseen. Suosittuja apupöydän materiaalivaihtoehtoja ovat esimerkiksi tammi ja laminaatti. Apupöydän saa siis hyvin sovitettua muuhun keittiöön sopivaksi, vaikka sen hankkisi jälkikäteen. Apupöytä keittiö onkin nokkela ja varsin edullinen apu, mikäli lisätilaa tarvitaan, mutta keittiöremontti ei ole juuri nyt ajankohtainen.

Koristele keittiötä laittamalla esille lempiastiasi


Valitse matoksi käytännöllinen ja helposti pestävä materiaali
Apupöytä helpottaa erityisesti pienessä tilassa toimimista
Viimeistele keittiö persoonallisin valinnoin
Maalaisromanttisessa keittiössä tunnelmaa voi luoda pienilläkin asioilla. Esimerkiksi keittiön kaappien vetimet tai erikoisempi tapetti tekevät keittiöstä vielä astetta persoonallisemman. Mikäli keittiön värimaailma on jäämässä kovin yksipuoliseksi, kannattaa miettiä, miten keittiöön saisi lisättyä enemmän kotoisuutta ja lämpöä. Esille jätetyt suuret, puiset leikkuulaudat tai yrttiruukku saattavat tuoda kaivattua persoonallisuutta. Toiset hankkivat esimerkiksi mausteille tai useimmin käytetyille raaka-aineille upeita lasipurkkeja ja antavat niiden näkyä. Inspiraatiota kannattaakin hakea netistä ja kerätä vaikkapa leikekirjaa omasta mielestä erityisen kauniista yksityiskohdista. Pienillä ja edullisilla esineillä luot keittiöstä juuri itsesi näköisen ja voit muuttaa tunnelmaa tarvittaessa nopeasti.

Kerää netistä kuvia itseäsi viehättävistä keittiöistä inspiraation tueksi


Viimeistele maalaisromanttinen keittiö pienillä yksityiskohdilla, jotka kertovat juuri sinusta
Maalaisromanttinen keittiö voi olla myös harmaa
Useimpien mielestä maalaisromanttinen keittiö on valkoisen ja puun yhdistelmä. Nykyään on kuitenkin varsin yleistä, että väreillä halutaan leikitellä tai omaan keittiöön halutaan hieman enemmän särmää. Harmaa keittiö on näyttävä, mutta ei kuitenkaan liian rohkea valinta. Erilaiset harmaat sävyt ovatkin nousseet valkoisen rinnalle suosituksi keittiön väriksi, ja ne ilahduttavat myös lapsiperheitä, kun kaikki jäljet eivät näy keittiön pinnoissa. Harmaa keittiö on luonnollinen ja sopii hyvin yhteen esimerkiksi puutasojen kanssa. Vaikka harmaa on astetta persoonallisempi valinta kuin valkoinen, keittiön yleisilme pysyy kuitenkin maanläheisenä ja kotoisana. Toisin kuin musta, harmaa ei myöskään ime niin paljon valoa.

Valkoinen keittiö on ajaton klassikko


Monien mielestä valkoinen keittiö on edelleen ainoa oikea vaihtoehto, olipa kyseessä moderni tai esimerkiksi maalaisromanttinen keittiö. Valkoinen keittiö onkin turvallinen valinta, joka ei yleensä herätä voimakkaita negatiivisia tunteita. Tämä on hyvä asia, jos harkitsee asunnon myymistä lähivuosina. Maalaisromanttisessa keittiössä on klassinen valinta yhdistää valkoinen mattapintainen keittiö puutasoihin ja valkoiseen tiililadontaan. Tiililadontaa saatetaan jatkaa ylös asti, jolloin syntyy bistromainen tunnelma. Turhaa kliinisyyttä voi välttää tuomalla valkoiseen keittiöön puuta esimerkiksi avohyllyjen muodossa. Myös välitilaan saatetaan valita kirkkaampi sävy kuten vihreä tai ruskea. Kiiltoasteena valkoisessa keittiössä on useimmiten klassinen mattapinta.

Vihreä on tämän hetken trendiväri


Kukapa olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut, että vihreä keittiö on yksi kuumimmista keittiötrendeistä? Vihreää kutsutaankin leikkisästi jopa uudeksi mustaksi, sillä se on osittain syrjäyttänyt mustan keittiön suosiossa. Vihreässä värimaailmassa suosittuja ovat havujen ja sammaleen sävyt, ei niinkään räikeät värit. Vihreä keittiö tuo keittiöön ripauksen luontoa ja rauhoittaa kiireisen päivän jälkeen. Lisäksi luonnonläheinen vihreä sopii mainiosti niin moderniin kuin maalaisromanttiseenkin keittiöön. Luonnollisen sävyn ansiosta keittiö on myös varsin ajaton eikä karkota useimpia ostajaehdokkaita. Mikäli puhdas vihreä tuntuu liian rajulta, kannattaa harkita harmaanvihreää tai sinivihreää sävyä.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä