Musta keittiö

Musta keittiö on hyvä vaihtoehto klassiselle valkoiselle. Luo graafinen kokonaisuus yhdistämällä musta väri puuterimattaisiin laakaoviin. Musta toimii modernissa keittiössä ja tekee tilasta intiimin ja tunnelmallisen.

Keittiö on kodin keskeisimpiä tiloja ja vaikuttaa koko kodin ilmeeseen. Suomalaisten kestosuosikkina toiminut valkoinen keittiö on saanut rinnalleen varteenotettavan kilpailijan, joka on vakiinnuttanut paikkansa suomalasissa kodeissa. Tumma väri on näyttävä vaihtoehto valkoiselle, harmaalle, greigelle tai muulle neutraalille värille. Mustassa keittiössä viehättää sen tunnelmallisuus ja monipuolisuus, neutraalin ja draaman tasapaino. Eri yksityiskohdilla ja materiaaleilla voi luoda moniulotteisia kokonaisuuksia. Musta on neutraali väri, joka ei koskaan mene pois muodista. Helposti personoitavissa olevat mustat keittiömallit voidaan toteuttaa isoissa ja pienissä pohjaratkaisuissa huolellisella suunnittelulla ja harkitulla muotoilulla.

Trendi lähti liikkeelle mustista graniitti- ja marmoritasoista, jonka jälkeen pikkuhiljaa mustaa alkoi näkyä enemmän ja enemmän muissakin elementeissä, kuten kodinkoneissa. Nyt keittiöitä tehdään jo kokomustana. Musta keittiö saattaa tuntua rohkealta valinnalta ja onkin monia tapoja lisätä mustaa värimaailmaan pikkuhiljaa jos kokonaan musta keittiö tuntuu liian hallitsevalta. Voit muuttaa nykyisen keittiösi ilmettä modernimmaksi mustilla kaakeleilla, työtasoilla tai vaikkapa vain tummilla keittiölaitteilla, jotka toimivat vastapainona muulle väritykselle.

Jos haluat aloittaa varovaisemmin tutustumisen mustien pintojen maailmaan, kannattaa harkita neutraaleja yhdistelmiä: valkoista ja puun sävyjä, kiveä ja muita luonnonmateriaaleja. Musta toimii kauniisti myös mausteena ja onkin loistava tapa antaa tavalliselle valkoiselle keittiölle lisää tunnelmaa. Vaikka valkoiset keittiöt ovat ajattomia, ne voivat näyttää tylsiltä ilman kontrastia.

Moderni keittiö

Moderniksi keittiöksi miellämme yleensä selkeälinjaisen keittiön. Selkeyttä moderniin keittiöön saa luotua riisumalla tilan yksityiskohdista ja poistamalla kaapistoista vetimet. Moderni keittiö on toimiva, selkeä ja vähäeleinen. Erittäin moderni idea on valita mattamustat laakaovet. Tämä lähestymistapa on ihanteellinen moderniin kotiin, erityisesti sellaiseen, jossa on avoin pohjaratkaisu. Yhdistä materiaalit sulautumaan saumattomasti muuhun kotiisi.

Musta toimii modernissa keittiössä ja tekee tilasta intiimin ja tunnelmallisen. Saattaa kuulostaa melko ilmeiseltä, mutta tilasta saa tyylikkään ja minimalistisen sitoutumalla yhteen värimaailmaan. Jos haluat hieman vaihtelua väreihin, neutraalit, kuten valkoiset ja vaaleat puiset yksityiskohdat tuovat kivaa kontrastia mustan sisustuksen kanssa.

Musta mustalla on nouseva trendi. Tämä intensiivinen sävy imee valoa ja luo kodikkaan tunnelman suurempiin huoneisiin samalla kun se tarjoaa monipuolisen taustan eloisille väreille, jotka lisäävät tilaan persoonallisuutta. Mustan kanssa ei ole välttämätöntä yhdistellä muita värejä. Modernissa keittiössä kaikki tasoista kaapistoihin ja vetimiin voi olla mustaa tai mustan eri sävyjä. Sileät mustat ovet, mattapintaiset tasot mustat yksityiskohdat sekä integroidut kodinkoneet luovat näyttävän ja samalla seesteisen kokonaisuuden. Kokomustassa keittiössä materiaalit ja eri kiiltoasteet ovat pääosassa luomassa katseita vangitsevaa kokonaisuutta. Kodinkoneiden ja tasojen piilottaminen onnistuu myös ovilla, jolloin tilasta saa kauniin minimalistisen.

Klassinen musta keittiö

Rauhoita mustaa keittiötä ottamalla käyttöön luonnollisia elementtejä lisäämään lämpöä.  Rustiikkinen puulattia, luonnonmukaiset pellavaverhot ja marmorinen työtaso tuovat tilaan maanläheisyyttä ja ajattomuutta. Harjattu messinki viimeistelee kokonaisuuden. Musta on tyylikäs valinta myös vanhaan kiinteistöön, jossa mustaksi maalatut kaapistot ja ylelliset valkoiset marmoriset työtasot luovat klassista tyyliä.

Materiaalivalinnat tumman keittiön suunnittelussa

Materiaalivaihtoehtoja on monia ja mustaan keittiöön onkin halutessaan helppo yhdistää melkeinpä mitä tahansa. Yksityiskohdilla ja materiaalivalinnoilla musta toimii todella monipuolisesti ja tilasta saa persoonallisen. Vaihtoehtoja on rajattomasti ja kuten valkoisessa tai harmaassa keittiössä yhdisteleminen on helppoa. Mustan kanssa toimii kauniisti luonnonmateriaalit ja pelkistetyt selkeät tasovalinnat. Mustan yhdistäminen luonnollisiin puun sävyihin onkin toimiva ja suosittu vaihtoehto. Puun sävy vaikuttaa keittiön tunnelmaan ja parhaimmillaan toimii kauniina väriparina mustan kanssa. Vaalea hieman viileä vaahteran sävy antaa keittiölle modernin ilmeen, kun taas perinteinen öljytty tammi antaa enemmän kodikasta lämpöä ja rustiikkisempaa tunnelmaa keittiöön.

Materiaalivalinnoilla mustasta keittiöstä saa halutessaan myös kauniin klassisen. Ehkä klassisin vaihtoehto on yhdistää musta ja valkoinen. Valkoinen raikastaa tilan ilmettä, kun sitä käyttää esimerkiksi tasojen pinnoissa kaiken muun ollessa mustaa. Mustavalkoinen on aina varma valinta.

Mustiin yksityiskohtiin on myös mahdollista panostaa ja vaihtoehtoja löytyykin loputtomasti. On olemassa valtava valikoima mustia materiaaleja ja mahdollisuuksia pintakäsittelyyn:  hiilitammiviilua, kiiltävää tai satiinilakkaa, kauniita marmoreita ja liekettyä graniittia. Yhteistyökumppaneiltamme löytyy myös kauniit vaihtoehdot mustiin hanoihin, altaisiin, vetimiin ja kodinkoneisiin.

Kiiltoasteen valinta ja pintakäsittely

Kun vertailee eri keittiövalmistajien maalattuja ovia, kannatta selvittää nimenomaan kiiltoaste, koska ilmaisut kuten ”täysmatta” ja ”korkeakiiltoinen” voivat tarkoittaa eri valmistajilla eri kiiltoastetta. Kiiltoasteita ei voi vertailla kuvien perusteella, vaan kuten väriä, kiiltoastetta on arvioitava maalatulla mallipalalla. Etenkin tummat värit näyttävät usein tummemmilta kiiltävänä, ja vaikutelma vaihtelee katselukulman mukaan. Matan pinnan ilme ei vaihtele niin paljon katselukulmasta riippuen, ja matat pinnat vaikuttavat yleensä vaaleammilta kuin kiiltävät.

Puuterimatta, on lähes täysmatta, sileä pinta. Puuterimatta sekä näyttää että tuntuu samettiselta, ja moni väri saa siinä aivan uudenlaisen syvyyden. Puuterimatta eroaa muista pinnoista myös siinä että se hylkii sormenjälkiä lähes täydellisesti, joten se toimii mainiosti myös mustan kanssa. Puuterimatan pinnan voi myös valita viiluoviin.

Korkeimmat kiiltoasteet ovat heijastavuudeltaan ainutlaatuisia. Saatavilla on myös erittäin kiiltäviä pintoja, jotka voivat tuoda mieleen flyygelin upean mustan kannen. Korkeakiiltoiset ovet ampaisivat suosioon parikymmentä vuotta sitten. Tänä päivänä ne ovat hyvä lisä suunnittelijan työkalupakissa mattapintojen rinnalla. Yhdistämällä kiiltävää ja mattaa suunnittelijaa voi luoda arvokkaan oloisia kokonaisuuksia, joissa kuitenkin on aavistus pehmeyttä.

Musta aamiaiskaappi

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä