Kesäkodin keittiötrendit

Mökin tai vapaa-ajanasunnon keittiössä ajattomuus on varmasti monelle lähtökohta. Kuitenkin ajan henki saa näkyä myös kesäkodissa. Yhdistelemällä ajatonta ja klassista aikakaudelle tyypillisiin elementteihin, keittiöstä saadaan kaunis ja omaperäinen.

Kesäkodin tai mökin keittiön päivittämisessä voidaan aloittaa toiminnallisuuden parantamisesta. Mökkikeittiöt ovat arvostettuja alkuperäisistä ominaisuuksistaan. Olipa kyseessä kivilattiat, maalaismaiset kattopalkit tai säänkestävät lattiat, nämä yksityiskohdat antavat mökkikeittiöille ainutlaatuisen viehätysvoiman ja kodikkaan tunnelman. Keittiö voi olla epäkäytännöllinen ja aikansa elänyt, ja jos keittiö on ollut omassa käytössä jo jonkin aikaa, oletkin saattanut jo huomata, mitkä asiat keittiössä voisivat toimia paremmin. Ihanat alkuperäiset uunit tai muut elementit saattavat hankaloittaa tilan suunnittelua, joten kannattaa valita mittatilauksena suoraan kyseiseen tilaan rakennettu keittiö.

Kesäkoti, jossa aika pysähtyy

Kiireisestä kaupungin hulinasta halutaan karkuun maaseudun rauhaan. Siellä on aikaa hengähtää, ja ehkäpä toiveissa on puutarhanhoito, pienimuotoinen hyötyviljely, leipominen ja paluu yksinkertaisempaan arkeen. Tällaisesta maalaisidyllistä haaveilevalle niin sanottu Cottage core -trendi saattaa upota paremmin, kuin hyvin. Cottage core on estetiikka, joka juhlii yksinkertaista asumista erityisesti maaseudulla. Se kannustaa elämäntapaan, joka perustuu perinteisiin taitoihin – kuten leivän leivontaan ja puutarhanhoitoon.

Cottage corelle ominaista on käyttää luonnonmateriaaleja - paljon puuta ja luonnollista kiveä. Avohyllyt ja kauniit tapetit kuuluvat asiaan ja värien sekä materiaalien sekoittelu on sallittua. Perinteikkyys on trendi, erityisesti keittiöissä – tällä hetkellä näkee paljon perinteisiä yksityiskohtia, kuten maalaistalon pesualtaita, ruokakomeroita, röyhelöverhoja ja klassisia shaker-kaappeja.

Yksinkertaisuuden nimissä tähän keittiöön kuuluu minimaaliset mukavuudet. Pienessä mökkikeittiössä ei välttämättä ole juoksevaa vettä tai kunnollista viemäröintiä, vaan nämä ovat ratkaistu esimerkiksi kaivovedellä ja sangoilla. Vaikka tämä tyylisuuntaus juhlii yksinkertaisuutta, on täysin sallittua tuoda keittiöön juokseva vesi ja mukavuudenhaluinen voi piilottaa tärkeimmät kodinkoneet kauniiden puisten kaapinovien tai verhojen taakse.

Mikäli haaveena on kalastaa, sienestää ja viljellä omalla pihalla herkut ruokapöytään, kannattaa miettiä kätevät reitit puutarhasta keittiöön. Keittiöön kannattaa varata tasotilaa myös herkkujen käsittelyyn.

Retroilu

Ota inspiraatiota 70-luvun kuumimmista trendeistä ja valitse kesämökin keittiöön matalat, modulaariset huonekalut, maanläheinen väripaletti (oranssi, keltainen ja vihreä) ja rohkeita kuvioita.

Valitse aidot puuviilukeittiökalusteet tai kokeile vaaleaa vihreää, oranssia tai vaaleaa keltaista. Puu on ajaton ja kaunis materiaali ja sopii mainiosti kesäkotiin. Se on trendikäs, mutta samalla ajaton. Lisää yksityiskohtiin suuria graafisia kuvioita,värikkäitä tai muodoltaan mielenkiintoisia laattoja. Hausko ykstyiskohta luodaan shakkikuvioisella tai sitruunankeltaisella välitilalla.

Kaapin oviin vaalea vihreä on oiva valinta, sillä se tekee tilaan ajattoman tunnun, mutta samalla siitä voi höystää yksityiskohdilla persoonallisen ja retrotyyliin sopivan. Esimerkiksi ‘Aino’ -vetimillä vihreä saa täydellisen mökkikeittiöfiiliksen.


Klassinen kesäkeittiö

Klassinen kesäkeittiö on toimiva ja tunnelmallinen. Klassinen keittiö vapaa-ajan asunnossa tuovat tilaan ajattomuutta ja arvokkuutta, sillä keittiö on ajankohtainen vuosienkin päästä. Klassisen keittiön salaisuus piilee vanhan ja uuden kekseliäässä yhdistelyssä. Uudet keittiökaapit saavat kaverikseen vintage -ruokaryhmän ja vastapoimittuja luonnonkukkasia. Rakennuksen eri aikakausien kerrokset saavat näkyä.

Luonnollisen puun seuraksi valitse siniset kehysovet, luonnonvalkoista tuomaan raikkautta ja harjattua messinkiä tai kromia kontrastiksi. Myös kesäkodin keittiössä toimii kaappeihin piiloitetut kodinkoneet. Tuo aamiaiskaappi myös mökille tai piilota tiskipöytä kaappien taakse. Tasoissa toimii helppohoitoiset ja pitkäikäiset materiaalit, kuten ruostumaton teräs tai  Duratin massiivimateriaalit.

Moderni kesäkeittiö

Pienessä mökkikeittiössä vaaleat kaapit tuovat tilaan valoa ja tilan tuntua. Mökkikeittiöissä voi olla matalat katot ja pienet ikkunat, joten hyvän suunnittelun avain on jokaisen tilaisuuden hyödyntäminen luonnonvalon optimoimiseksi. Jos kyseessä on uudisrakennus, voi silloin hyödyntää vaaleita kaappeja hyödyntää tuomaan esille valtavista ikkunoista tulvivaa maisemaa. Luonnonvalon hyödyntäminen auttaa pitkälle luomaan harmonisen tunnelman keittiöösi. Kalusteet pehmeissä väreissä, kuten beigessä tai valkoisessa, lisäävät entisestään tilan valoisuutta ja ilmavuutta.

Seinien ja kaapien pitäminen valkoisina on loistava nostaa aikojen saatossa kertyneet vintage-esineet, jotka antavat mökkikeittiöille ainutlaatuisen viehätyksen. Puhtaalla ja kevyellä väripaletilla voit luoda kerroksittaisen sisustuksen, jossa pääosassa on yhdistelmä eri aikakausien huonekaluja – maalaistalon pöytiä, Windsor-tuoleja, avohyllyjä ja ruukkuhyllyjä yrteille, kukille tai henkilökohtaisille pikkuesineille.

Voit valita myös tunnelmalliseen kesäkeittiöön mustat kaapinovet, jotka tekevät tilasta intiimin. Modernit, mustat kalusteet toimivat kauniisti vapaa-ajanasunnossa, jossa maisema saa toimia pääroolissa.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä