Kapean keittiön optimaalinen tilankäyttö - Mikä pohjaratkaisu on paras?

Uutta keittiötä suunnitellessa tai vanhaa remontoidessa tilaratkaisu on avainasemassa käytännöllisyyden kannalta. Loppujen lopuksi hyvin suunniteltu keittiö maksimoi käytettävissä olevan tilan ja helpottaa ruoanlaittoa ja muita askareita. Kapea keittiö voi kuitenkin aiheuttaa tilankäytöllisiä haasteita, joten myös ammattilaisen puoleen kääntyminen voi olla hyvä idea parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Suunnittelitpa keittiösi itse tai ammattilaisen kanssa, niin otetaan selvillä mitkä pohjaratkaisut maksimoivat käytettävisasä olevan tilan.

Rinnakkaiskeittiö eli II-keittiö

II-keittiö on ihanteellinen pohjaratkaisu kapean ja pitkän mallisiin keittiöihin, koska siinä kaikki on käden ulottuvilla. Tässä asettelussa on kaksi rinnakkaista työtasoa, jotka kulkevat huoneen molemmin puolin ja joiden välissä on käytävä. Tämä asettelu toimii erityisen hyvin pitkissä ja kapeissa keittiöissä, koska se luo kaksi erillistä työtilaa, jotka käytävä yhdistää toisiinsa. Tämän asettelun huono puoli on, että se voi olla ahdas, jos keittiösi on liian kapea. Se ei myöskään tarjoa paljon yhtenäistä työtasotilaa, joten jos kokkaat mielelläsi suuria aterioita tai sinulla on usein paljon vieraita, tämä ei ehkä ole paras vaihtoehto tarpeisiisi.

L-muotoinen asettelu

L-muotoinen pohjaratkaisu on toinen hyvä vaihtoehto, jota kannattaa harkita kapeisiin keittiöihin, koska se hyödyntää jokaisem sentin käytettävissä olevasta tilasta. Tässä asettelussa kaksi työtasoa muodostavat L-muodon, jossa yksi taso kulkee huoneen pitkällä seinustalla ja toinen taso jatkuu kulman toiselle puolen lyhyen seinän suuntaisesti. Tämä asettelu tarjoaa runsaasti yhtenäistä työtasotilaa, mutta jättää silti riittävästi tilaa liikkumiselle. Se toimii hyvin myös pienissä ja todella kapeissa tiloissa, koska siinä ei ole kulmia tai päätyjä, jotka jäisivät hyödyntämättä.

Mitä pohjaratkaisuja ei kannata harkita kapeaan keittiöön?

Saarekekeittiö on yksi vaihtoehto, jota ei useimmiten kannata harkita kapeisiin tiloihin. Yleensä liikkumatila saarekkeen molemmin puolin jää liian ahtaaksi, jolloin kaappien ja kodinkoneiden käyttämisestä tulee todella vaikeaa.

Kun suunnittelet tai remontoit kapeaa keittiötä, käytettävissä on kaksi selkeästi parasta vaihtoehtoja, joista voit valita tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Kussakin tyylissä on omat etunsa, ja ne tarjoavat ainutlaatuisia ratkaisuja rajallisen tilan maksimoimiseksi käytännöllisyydestä tai tyylistä tinkimättä. Käytä siis aikaa huolelliseseen harkintaan ennen kuin päätät, minkälainen keittiö sopii sinulle parhaiten! Huolellisella suunnittelulla ja kiinnittämällä huomiota yksityiskohtiin voit luoda kapean keittiön, joka näyttää hyvältä ja toimii vielä paremmin!

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä