Kehysovi: Keittiön monipuolinen klassikko

Kehysovi on kokenut uuden tulemisen viime vuosina, mutta sopiiko se myös pelkistettyyn moderniin keittiöön? Minkälainen on laadukas, perinteisellä tavalla valmistettu kehysovi?

Perinteinen kehysovi

Perinteinen kehysovi koostuu viidestä osasta, joista neljä muodostaa kehyksen ja viides on niin sanottu peili. Kehysovi syntyi aikanaan tarpeesta kehittää puuovi joka pysyisi suorana ja ilman halkeamia. Kehysten käyttö on kuitenkin myös voimakas visuaalinen keino rikkoa suurta tasaista pintaa ja rytmittää sitä pienempiin osiin.

Kehysovi on totuttu liittämään klassisiin tyyleihin, mutta kehyksillä on paikkansa myös modernissa keittiössä. Kehysovikeittiön ilmettä voi säätää monella yksityiskohdalla shaker-tyylin yksinkertaisuudesta ns. maalaiskeittiön runsauteen, sekä lainaamalla modernin keittiön piirteitä valikoidusti.

Valkoinen kehysovi kaapi

Mieti näitä kun suunnittelet kehysovikeittiötä:

1. Kehysten koko ja määrä

Kehyksen koolla ja oven mitalla on väliä. Mitä leveämpi kehysoven kehys on, sitä klassisempi on vaikutelma. Jos eri mittaisia kehysovia on keittiössä paljon, eivätkä ne ole linjassa toisiinsa vaakasuunnassa, vaikutelma voi olla sekava ja rauhaton. Harmoonisempi ilme voidaan luoda korvaamalla osa ovista, esimerkiksi kylmälaitteiden ovet tai laatikoiden etusarjat, suorilla ovilla.

Kokonaisuutta voi myös rauhoittaa pyrkimällä symmetriseen mitoitukseen jossa kaikki kehysovet ovat 60 cm leveitä, ja laatikot korvataan sisälaatikoilla. Toinen keino selkeyttää kaapistojen rytmitystä on käyttää modernista keittiöstä tuttuja leveitä laatikkomittoja (70-120 cm). Ovien kiiltoasteen vaikutusta ei kannata unohtaa: matat ovet ovat hillityn maanläheiset, kiiltävät taas tuovat porvarillista arvokkuutta keittiöön.

2. Vetimet

Klassisen kehysovikeittiön modernimmassa versiossa vetimet jätetään pois, ja korvataan sormiuralla tai pomppuheloilla. Silloin kun vetimiä käytetään, kehysoviin sopii kauniisti erilaiset nuppi- ja lankavetimet.

3. Materiaalit ja kodinkoneet

Materiaalien laatu ja tuntu on tärkeä arvokkaan oloisessa, menneisyyttä henkivässä kehysovikeittiössä. Satsaa aitoihin materiaaleihin kuten puu, luonnokivi, teräs, aito messinki, kupari ja nahka. Jos haluat muita kuin luonnonmateriaaleja, suosi ilmeeltään aidoimpia.

Erillinen liesi ja liesituuletin ovat klassisen keittiön näyttäviä yksityiskohtia, pelkistetympi ilme syntyy kalusteisiin integroduilla laitteilla. Allas, hana sekä valaistus ovat myös yksityiskohtia joilla voi säätää ilmettä akselilla perinteinen-moderni.

4. Listat, kehyspäädyt ja -peitteet

Erilaisten muotoiltujen listojen käyttö ylä- ja/tai alasokkelissa vie keittiötä klassisempaan suuntaan. Kehysovien teemaa voi myös toistaa saarekkeen ja niemekkeen päätylevyissä ja taustapuolella.

5. Avohyllyt

Avohyllyt tuovat visuaalista vaihtelua kaapistorivistöön, ja tekevät ilmeestä runsaan tai pelkistetyn riippuen siitä onko niillä paljon vai vähän esineitä.

Vaalea keittiö jossa on käytetty kehysovia
Arkken kapeakehysovi sävyssä Greige.
Tumman sinisiä kehysovi kaappeja keittiössä
Arkken leveäkehysovi sävyssä Merensininen.

Valmistus tänä päivänä

Maalatut kehysovet valmistetaan tänä päivänä pääsääntöisesti MDF-levystä, jolloin materiaalin eläminen ei muodostu ongelmaksi. Monet valmistajat valmistavat oven yhdestä kappaleesta jyrsimällä, jolloin kehysosan sisäkulma jää pyöreän terän jäljiltä pyöreäksi.

Arkkenin kehysovet valmistetaan perinteisellä tavalla kasaamalla osista, jolloin klassinen suorakulmainen ilme toteutuu. Maalatuissa ovissa reuna vahvistetaan ABS-nauhalla jotta se kestää iskuja. Ovi maalataan käsin uretaanimaalilla, mikä takaa sen pitkäikäisyyden. Perinteisen kehysoven tekeminen osista on siis yhä pitkälti käsityötä, mikä selittää hintaeron jyrsittyihin oviin.

Puuta hiova käsi
Kehyksen hionta Arkkenin tehtaalla Salossa.

Paluu juurille

Kehysovikeittiö on viime vuosina palannut shakerjuurilleen, pelkistetympään suuntaan, jossa kaikki ylimääräinen on kuorittu pois. Kohopeilit ja holvikaaret ovat jääneet menneisyyteen, ja oven ilmettä säädellään kehyksen leveydellä.

Arkkenin vuoden 2020 uutuus on pelkistetty sirokehysovi, joka vetimettömänä sopii ajan henkeen. Sen jiirikulmainen kehys on erittäin siro mutta samalla syvä, ja kehyksen sisäreunaan tehdään ura josta oven saa auki myös ilman pomppuhelaa.

Arkken valmistaa tehtaallaan Salossa nyt kaiken kaikkiaan neljää eri kehysovimallia, joiden kehyksen leveys vaihtelee sirokehyksen 16 mm:stä aina 90 mm:iin. Kaikkia kehysovia saa monilla eri puupinnoilla ja pintakäsittelyillä. Maalattujen ovien materaalina on mdf, puuovien taas massiivipuu ja viilutettu lastulevy. Sirokehysoven paksuus on 26 mm, muiden mallien 22 mm.

Vaalean puun värinen minimalistinen kehysovi
Arkken sirokehysovi, materiaalina tammi.

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä