Aamiaiskaappi: mitä kannattaa huomioida kaapin suunnittelussa?

Aamiaiskaappi on yhä useamman keittiöhaaveissa, mutta minne aamiaiskaappi sopii? Mitä kannattaa huomioida kaapin suunnittelussa?

Mikä aamiaiskaappi on?

Aamiaiskaappi on useimmiten komero, yhdellä tai useammalla ovella, joka korvaa seinäkaapin, alakaapin ja tason yhdistelmän tavalla, jolla tason päällä olevat pienlaitteet ja esineet saadaan piiloon ovien taakse. Aamiaiskaappien suosio selittyy avokeittiöiden yleistymisellä. Olohuoneeseen avautuvassa keittiössä sen toiminnot halutaan piiloon, ja keittiön toivotaan olevan selkeä ja tyylikäs osa sisustusta, ilman esillä olevia pienlaitteita.

Minkä kokoiseen keittiöön aamiaiskaappi sopii?

Pieneen keittiöön voi olla haastavaa saada aamiaiskaappi mahtumaan. Keittiösuunnitelman ykkösprioriteetin tulisi aina olla mahdollisimman pitkä yhtenäinen taso ja laskutila koska se mahdollistaa ruoan sujuvan valmistamisen. Jotta pienlaitteet eivät söisi tasotilaa pienessä keittiössä, kannattaa pohtia, saako ne sijoitettua alakaappeihin helposti käden ulottuville liukuhyllyille tai laatikoihin. Vaihtoehtoisesti kannattaa tutkia tilan hyödyntämistä syvyyssuunnassa jos keittiön leveyttä ei pysty kasvattamaan. Jo 10 cm syvempi kaluste ja taso tuovat merkittävästi enemmän säilytystilaa.

Hiukan isompi keittiö tarjoaa jo hyvin mahdollisuuksia aamiaiskaapin toteuttamiselle. Yksinkertaisimmillaan aamiaiskaappi voi olla tavallinen, saranoidulla ovella varustettu, 50-60 cm leveä korkea komero, jossa on tasokorkeudella kiinteä hylly tai laatikko pienlaitteille, ja pistorasiat laitteille komeron taustassa tai sivussa.

Riippumatta aamiaiskaapin koosta ja toteutuksesta, on huolehdittava että höyryä ja lämpöä tuottavat laitteet eivät ole liian lähellä kaapin sivuja tai laitteiden yläpuolella olevaa hyllyä. Ennen kaapin suunnittelua kannattaakin kaapin tuleva sisältö miettiä tarkkaan, ja mitata pienlaitteet jotta hyllyt saadaan sijoitettua sopivaan korkeuteen. Samoin on muistettava, että kun aamiaiskaapin lämpöä tai höyryä tuottavia pienlaitteita käytetään, kaapin ovien on oltava auki.

Musta keittio
Komerot ja aamiaiskaappi korkeilla taitto-ovilla on sijoitettu omaksi kokonaisuudekseen loft-asunnossa. Kuva: PopÅ, Krista Keltanen

Aamiaiskaapin sijoittaminen

Aamiaiskaappi sijoitetaan yleensä keittiön muiden korkeiden komeroiden yhteyteen. L-muotoisessa keittiössä pieni aamiaiskaappi voidaan sijoittaa keittiön nurkkaan, tason päälle, ensimmäiseksi kaapiksi korkeiden komeroiden rivistöön. Se varustetaan joko taitto- tai nosto-ovella. Nurkan hukkatila saadaan näin hyötykäyttöön, ja komerorivistö ilmeltään yhtenäiseksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kulmakaappi ei ole yhtä käytännöllinen päivittäisessä käytössä kuin kaappi, jonka sisältöön pääsee käsiksi suoraan edestä.

Aamiaiskaappi voi myös olla seinäkaappi joka sijoitetaan tason päälle. Tämän tyyppinen aamiaiskaappi sopii tyyliltään klassiseen keittiöön. Koska tämä ratkaisu syö yhtenäistä tasotilaa, se sopii parhaiten hiukan isompaan keittiöön.

Huomioi myös käyttötarkoitus

Aamiaiskaapin sijoittelussa on myös huomioitava kaapin käyttötarkoitus ja -tiheys. Jos kaappiin sijoitetaan koneita joissa käytetään vettä, sijoittaminen lähelle vesipistettä on järkevää. Aamiaiskaapin sijoittaminen jääkaapin läheisyyteen on myös suositeltavaa jos jääkaapissa olevia tuotteita käytetään aamiaisen valmistelussa.

Joskus aamiaiskaappi toimii koneparkkina muille kuin päivittäisessä käytössä oleville pienlaittelle. Kaapin voi silloin sijoittaa vapaammin suhteessa vesipisteeseen ja kylmälaitteisiin. Samoin jos kaappi toimii tarjoilu- tai baarikaappina.

Aamiaiskaapiin käyttötarkoitus  määrittelee minkälaista säilytystilaa kaappiin kannattaa suunnitella. Kahvikapselikoneen läheisyyteen kannattaa suunnitella laatikko kahville, leivontakaapin yhteyteen tarvitaan sopivaa tilaa leivontatarvikkeille. Toiminnallisuus ja säilytystarve kannattaa pohtia huolella läpi keittiösuunnittelijan kanssa.

Aamiaiskaappien mekanismit

Edullisin mekanismi aamiaiskaappiin on taitto-ovimekanismi. Sen avulla kaapin ovet avautuvat yhtenä nippuna kaapin eteen sen jompaan kumpaan laitaan. Aaamiaiskaappi taitto-ovilla soveltuu parhaiten kaapistorivin päätyyn jotta avatut ovet eivät ole tiellä työpisteeltä toiselle siirryttäessä. Jos kaapin ovia pidetään vain hetkittäin auki, taitto-ovia voi harkita keskelle kaappirivistöä.

Taitto-työntömekanismilla aamiaiskaapin pariovet saadaan piiloon kaapin sivuille yksitellen. Mekanismi vaatii sivusuunnassa enemmän tilaa kuin taitto-ovimekanismi, ja se on mekanismeista kallein. Kun ovi on auki, ovesta näkyy vain sen sivu. Jos keittiössä on syvempi runko (Arkken erikoissyvä runko 690 mm), ovi voidaan toteuttaa myös tyylikkäällä ovilistalla, jolloin ovi avattuna on täysin piilossa.

Vaikka aamiaiskaapilla yleensä tarkoitetaan ovellista kaappia, johon piilotetaan aamiaisen laitossa tarvittavat pienlaitteet ja tarvikkeet, aamiaiskaapin mekanismeja voidaan käyttää luovasti myös muualla keittiössä. Kokonainen työpiste, kuten vesipiste tai keittopiste, voidaan piilottaa taitto- tai taittotyöntöovien taakse.

Aamiaiskaappi keittiön tyylin ja tarpeen mukaan

Aamiaiskaappi voi olla pelkistetty komero jonka taso on samaa materiaalia kuin kaapin runko, tai se voi olla näyttävä, valaistu, 90-120 cm leveä kokonaisuus kvartsitasoilla ja viilutetuilla hyllyillä ja taustalla. Käyttötarkoitus, tila ja budjetti ratkaisevat.

Aamiaiskaappiin voi myös upottaa tarkoitukseen soveltuvan mikroaaltouunin. Isoon keittiöön voidaan suunnitella useampi aamiaiskaappi, joista yksi kaappi toimii koneparkkina, ja toinen lisätarjoilutilana tai baarikaappina. Baarikaapin alle sopii integroitu viinikaappi.

Isompi aamiaiskaappi elää myös tilanteen mukaan. Arkiaamuisin käytössä olevat pienlaitteet voidaan juhlan ajaksi laittaa pois, ja aamiaiskaappiin kattaa buffet. Vaihtoehtoisesti aamiaiskaappi voi toimia isojen juhlien siivouspisteenä, jonne likaiset astiat saadaan pois näkyvistä.

Musta aamiaiskaappi
Loft-asunnon aamiaiskaapissa on puiset hyllyt ja peililasitausta. Kaapin leveys on 100 cm. Kuva: PopÅ, Krista Keltanen

Ennen kuin hankit aamiaiskaapin, ota seuraavat seikat huomioon:

  • Onko aamiaiskaapille tilaa vai syökö se liikaa yhtenäistä taso- tai säilytystilaa?
  • Mikä on aamiaiskaapin käyttötarkoitus, mitä sinne laitetaan? Voisiko käyttö vaihdella tilanteen mukaan?
  • Onko kaappi ovellinen, ja pidettäisiinkö ovia pääsääntöisesti auki vai kiinni?
  • Materiaalit, valaistus, sähköistys?
  • Mikä ovimekanismi sopisi parhaiten?

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä