Vinkit keittiön suunnitteluun - näillä ohjeilla onnistut

Keittiöremontti, uudisrakennus vai pieni kasvojenkohotus keittiölle? Olipa kyseessä mikä tahansa näistä, keittiön suunnittelu ja projektin aloittaminen saattaa tuntua haastavalta. Laadimme ohjeet helpottamaan suunnitteluprosessia, jotta voimme yhdessä toteuttaa unelmiesi keittiön.

Keittiön suunnittelu alkaa tapaamisella

Keittiön suunnittelu aloitetaan aina tapaamisella, jossa kuulet keittiön toiminnallisuuksista ja pääset kertomaan toiveesi. Suunnittelutapaaminen järjestetään puhelimitse, videopuhelulla tai Arkenin showroomissa myymälässä, jossa pääset tutustumaan malleihin, keittiöideoihin, materiaaleihin ja kodinkoneisiin. Saat myös tietoa hankintaprosessin vaiheista ja aikatauluista. 

Varatessasi aikaa keittiösuunnitteluun, muista liittää mukaan pohjakuva, mittatietoja ja mahdollisesti valokuvia tilasta. Samalla lomakkeella voit antaa muuta tarpeellista tietoa, tai esittää suunnitteluun liittyviä kysymyksiä. Saatuamme varauksesi myyjä on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi suunnitteluajan.

Keittiön sisustaminen käyttäjien tarpeiden mukaan

Keittiön suunnittelu on valintojen tekemistä. Kun tiedät mistä pidät ja mitä tarvitset, on päätösten tekeminen huomattavasti helpompaa. Kun alatte suunnitella keittiötäsi, suunnittelija kysyy sinulta todennäköisesti mm. seuraavanlaisia kysymyksiä: 

  • Miten ja milloin käytät keittiötäsi? 
  • Mistä nautit? Hitaista aamuista? Vieraiden viihdyttämisestä pikkutunneille? Pitkistä, hartaista kokkaushetkistä? Ehkä kaikista näistä? 
  • Onko koti on sinulle enemmän piipahduspaikka, jossa arvostat toimivuutta? 
  • Arvostatko keittiössäsi enemmän runsasta laskutilaa kokkaushetkiä ajatellen, vai suurta ruokapöytää läheisten viihdyttämiseen? 
  • Tarvitsetko paljon säilytystilaa, ja minkälaiset säilytysratkaisut palvelevat sinua parhaiten? 
  • Millaisia kierrätysastioita tarvitset? 
  • Millaisia huonekaluja haluat keittiöön? Mihin kannattaa sijoittaa valaisimet tai pistorasiat? 

Kaikissa näissä keittiön sisustamista koskevissa kysymyksissä autamme löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut sinun tarpeidesi pohjalta.

Ideoita keittiöön

Mittatilausvalmistajana meitä ei rajoita valmiit raamit, joten anna mielikuvituksesi lentää! On sinun vuorosi unelmoida, sillä materiaali- ja värivaihtoehtoja on lukemattomasti. Mitkä sävyt sytyttävät mitkä rauhoittavat ja mitkä vetävät sinua puoleensa? Valkoinen keittiö ja puuteriset pinnat ovat vuosi toisensa jälkeen suosikkeja, mutta myös harmaa keittiö ja persoona näkyy kotikeittiöissä. 

Mieltymysten lisäksi kannattaa huomioida käytännöllisyys, etenkin keittiön materiaaleja ja tasoja valitessa. Vaaleat ja luonnolliset tasovärit ovat armeliaampia kokeilevassa keittiössä, tummassa tasossa taas roiskeet saattavat erottua helpommin. Tumma keittiö on kuitenkin monen kokkaajan suosikki, joten ammattitaitoiset suunnittelijamme osaavat neuvoa, kuinka parhaiten yhdistää käytännöllisyys ja korkeatasoinen muotoilu. ‍Keittiön tyyliin ja ovien heijastavuuteen vaikuttaa värisävyn lisäksi kiiltoaste. 

Väri voi näyttää täysin erilaiselta riippuen siitä onko pinta matta vai kiiltävä. Kiiltoaste ilmoitetaan prosentteina skaalalla 0-100. Kiiltoasteita ei voi vertailla kuvien perusteella, vaan kuten väriä, kiiltoastetta on arvioitava maalatulla mallipalalla, pystysuunnassa ja mielellään tilassa, johon kalusteet ovat tulossa. Kannattaa myös huomioida luonnonvalon ja keinovalon vaikutus värisävyyn, sillä keittiön valaistus vaikuttaa lopulliseen sävyyn. 

Pelkistetyssä keittiössä integroidut kodinkoneet ja säilytystila halutaan usein piilottaa ovien taakse. Keittiön voi toteuttaa ilman yläkaappeja, jolloin tilaan saa avaruutta. Jos tila kaipaa puolestaan monipuolisuutta, avohyllyt voivat toimia kauniina katseenvangitsijana. Kehysovilla saa klassisen ilmeen keittiöön, kun taas tasaiset pinnat tuovat modernia ilmettä. 

Pelkistystä voi korostaa jättämällä kaapinovet ilman vetimiä ja valitsemalla hillityt yksityiskohdat. Toisaalta kontrastia voi luoda näyttävillä ratkaisuilla ja mielellämme tilaamme omaperäiset yksityiskohdat, jos niitä ei valikoimastamme löydy. 

Tyylikkäillä ja kestävillä altailla ja hanoilla kruunataan täydellinen keittiö. Arkkenin valikoimasta löytyy muun muassa Tapwellin laadukas hana- ja allasmallisto.

Keittiön kalusteet ja suosittu aamiaiskaappi

‍Suunnittelutapaamisessa käymme läpi tarpeesi ottaen huomioon säilytystilan, varusteet ja tapasi valmistaa ruokaa. Ammattitaitoiset suunnittelijat huolehtivat keittiön käytännöllisyydestä, toiminnallisuudesta ja vastuullisuudesta. Keittiön pohjaratkaisu määrittelee pitkälti keittiön muodon. 

Mittatilausvalmistajana voimme käyttää tilasi kekseliäästi: saarekkeilla ja niemekkeillä voidaan tilaa muuntaa esimerkiksi suosituiksi L tai U keittiöksi tai tilaa voidaan pelkistää esimerkiksi aamiaiskaapilla. 

Käymme keittiösuunnitelman kanssasi yksityiskohtaisesti läpi 3D-kuvien avulla, eli pääset näkemään jo suunnitteluvaiheessa miltä keittiösi kokonaisuudessaan tulee näyttämään. 

Hiukan isompi keittiö tarjoaa hyvin mahdollisuuksia esimerkiksi aamiaiskaapin toteuttamiselle. Yksinkertaisimmillaan aamiaiskaappi voi olla tavallinen, saranoidulla ovella varustettu, 50-60 cm leveä korkea komero, jossa on tasokorkeudella kiinteä hylly tai laatikko pienlaitteille, ja pistorasiat laitteille komeron taustassa tai sivussa.

Keittiön tasot tärkeässä roolissa

Ruoan valmistaminen sujuvasti vaatii lasku- ja työskentelytilaa. Tilan osalta toiveet ja realiteetit eivät aina suunnitteluvaiheessa kohtaa, varsinkaan pienissä keittiöissä. Tähänkin voidaan kuitenkin hyvällä suunnittelulla vaikuttaa.

Jotta pienlaitteet eivät söisi tasotilaa pienessä keittiössä, kannattaa pohtia, saako ne sijoitettua alakaappeihin, helposti käden ulottuville liukuhyllyille, tai laatikoihin. Jos keittiön leveyttä ei pysty kasvattamaan, voi tutkia tilan hyödyntämistä syvyyssuunnassa. Jo 10 cm syvempi kaluste ja taso tuovat merkittävästi enemmän säilytystilaa.

Pehmeästi valaistu vaaleanruskea keittiö

Vanhan keittiön purku ja uuden asennus

Vanhan keittiön purkuvaiheessa on hyödynnettävä putki- ja sähkömiestä, jotta mahdollisilta vahingoilta vältytään. Kannattaa myös tehdä suunnitelma vanhojen kodinkoneiden ja kaappien varalle, sillä hyväkuntoiset kodinkoneet ja kaapit on mahdollista kierrättää tai myydä eteenpäin. 

Uudisrakennuksessa toivomme, että suunnittelutapaaminen järjestetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta toiveesi voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkasti. Uuden keittiön toimittamisessa menee noin 4-6 viikkoa mittakäynnistä. Keittiön asennuksen voi suorittaa ammattitaitoinen urakoitsija, mutta suosittelemme yhteistyökumppaneitamme, joilla on pitkäaikaista kokemusta nimenomaan Arkkenin kalusteiden asennuksessa sekä omaavat erinomaisen näkemyksen huolellisesta ja viimeistellystä lopputuloksesta. 

Asennuksen jälkeen tehdään loppusiivous, ja työ hyväksytetään. Tämän jälkeen pääset nauttimaan uudesta, upeasta keittiöstäsi!

Oletko valmis toteuttamaan unelmiesi keittiön? Varaa oma suunnitteluaikasi, kuulet miten se onnistuu.

Kaksi lehteä vesi lasissa keittiön pöydällä